top of page
foto_groepssetting.jpg

CURSISTEN VERTELLEN

Is filosofie iets persoonlijks? Iedereen heeft een eigen verhaal en achtergrond. Misschien heb je je al verdiept in filosofie, spirituele boeken gelezen of niet. Het mooie is dat het niet uitmaakt waar je start. 

Praktische filosofie ontdekken doe je samen. Juist de verschillende verhalen en ervaringen van mensen maken het waardevol. Persoonlijke inzichten en ervaringen, maar ook persoonlijke vragen krijgen de ruimte en aandacht die ze verdienen. En zo ontdek je misschien dat je minder van elkaar verschilt dan je had gedacht. En zo blijkt filosofie bestuderen juist iets te zijn wat je met elkaar doet.
 

“De introductie Praktische filosofie heeft me laten zien wat ik allemaal niet ben. Ik wist niet dat dit zo bevrijdend kan voelen. Wat mij heeft getroffen zijn niet de onderwerpen die besproken zijn, maar de ervaring wat het me brengt als ik niet oordeel over anderen. als ik mijn verwachtingen loslaat en gewoon kan ‘zijn’. ” 

Lees hieronder wat cursisten vertellen over de introductielessen:

fonnie.jpg

Waarom ben je een cursus op school gaan volgen?
 

Om meer kennis op te doen van het gedachtengoed van de diverse geestesrichtingen door de eeuwen heen, om zo dichter bij het mysterie van het leven te komen.

Wat is je ervaring met de lessen in jouw groep op school. Wat raakt je?

Hoewel ik er met een andere voorstelling in ben gestapt - mijn verwachting was dat ik klassiek les zou krijgen - was het verrassende dat deze lessen veel omvattender blijken te zijn dan ik had gedacht. Je wordt uitgenodigd om mee te denken en het bij jezelf te onderzoeken. En wat wijze mensen in het verleden hebben gezegd te toetsen aan je ervaringen.  Het fijne vind ik dat de docent doorvraagt n.a.v. je ervaringen en observaties die je in de groep deelt.  Daardoor leer je nog uitgebreider kijken en wordt e.e.a. verhelderd. Ook vind ik het erg leerzaam om de ervaringen en observaties van de medecursisten te horen. Op die manier leer ik ook weer op een andere manier kijken en blijf ik niet in m’n eigen cirkeltje denken. En dat allemaal met humor en op een heel open en plezierige manier.

 

 

Wat hebben de lessen je gebracht?

Ik heb het gevoel dat ik meer grip krijg op waar ik aan kan werken, om helderder te leren kijken en ervaren. De grootste eyeopener is toch wel het horen over en het contact maken met mijn innerlijke waarnemer of observator. Ik heb nu gezien dat mijn kijk naar buiten vaak gekleurd wordt door mijn eigen interpretaties en oordelen en dat dat het helder kijken en ervaren vertroebelt.

Waarom ben je op school een cursus gaan volgen?

Na op een open dag van de school te zijn geweest voelde ik mij eerst een beetje onwennig, maar tegelijkertijd had ik het idee dat ik bij de school iets kon leren wat ik niet snel ergens anders zou vinden. Sinds ik cursist ben heb ik ook nooit iets soortgelijks gevonden.


Wat is je ervaring met de lessen in jouw groep op school?

Mijn ervaringen zijn nogal uiteenlopend. De eerste semesters waren vooral waardevol vanwege de nieuwe inzichten en oefeningen. Maar op den duur kwamen de lessen steeds meer aan op het in praktijk brengen van de theorie. Daar had ik soms veel weerstand tegen en daardoor ervaarde ik de lessen soms als benauwend. Maar momenteel haal ik er veel plezier uit om nieuwe ervaringen op te doen en deze te delen met de groep. Vol fascinatie spreken we dan over heel alledaagse voorbeelden.

Wat hebben de lessen je gebracht?
 

Door de lessen te volgen en bepaalde oefeningen te doen kijk ik vaker neutraal naar dingen die ik voorheen zou hebben benaderd met een vooroordeel. Ik heb nog steeds vooroordelen, maar ik realiseer mij ook dat dat niet erg is, want niets is leuker en verrassender dan keer op keer ontdekken dat vooroordelen vrijwel nooit kloppen.

marnix.jpg
renate.jpg

Waarom ben je de introductie Praktische filosofie gaan volgen?


Door mijn vriend die erg enthousiast een cursus op school heeft gevolgd.

 

Wat is je ervaring met de lessen in jouw groep op school. Wat raakt je?

De Tutor geeft filosofische verhandelingen weer en stelt aan de hand hiervan vragen. Die vragen zijn ogenschijnlijk eenvoudig, ze zijn open, zonder oordeel en zetten mij aan het denken. Het antwoord blijkt, door de wijze waarop de vraag wordt gesteld, ineens niet meer simpel te zijn. Dit zorgt voor meer openheid, mededogen en rust, naar mijzelf en de ander.

 

Wat hebben de lessen je gebracht?

Het toestaan / creëren van pauzemomenten door alleen al (zoals geleerd in Les 1) mijzelf de vraag te stellen : “Wat zou een wijs mens nu doen?” Een vraag die mij ruimte geeft om een situatie te overdenken en te doorvoelen.

--
Voorbij het schild 

 

Voorbij het opgebouwde schild

Huist een enorme kracht 

Die wanneer je hem vertrouwt

Je meer brengt dan je dacht 

 

Jouw pure liefdevolle zelf 

Zonder opsmuk en theater 

Neemt het leven hoe het komt

Verlost van toen en later..

 

Een rust die alomvattend is

Waar je naar terug kunt keren

Omdat dat is wie je écht bent 

Het laat jou zien en leren..

 

Voorbij het opgebouwde schild

Vinden antwoorden de vragen 

Daar zullen rust en wijsheid 

Je door het leven dragen 

--

Gedicht van Karin
student Introductie Praktische Filosofie 2020
bottom of page