Afgelopen september zijn er op alle vestigingen weer introductiecursussen gestart en zijn er dus ook een heleboel nieuwe studenten!
Daar zijn we heel erg blij om omdat we onze kennis en visie echt als rijkdom ervaren en daarin heel graag zoveel mogelijk mensen willen laten delen.
Daarom willen we onze nieuwe studenten graag een beetje uitleg geven over de structuur van onze lessen en wat je van ons mag verwachten.
We doen dit in meerdere blogs waarvan dit de eerste is, er volgt dus nog meer informatie! In deze blog: 1)Hoe en waarom organiseren wij de lessen
2)Welke bronnen gebruiken we
3)De organisatie van de School voor Praktische Filosofie
1) De lesvorm Iedere week komen we samen met onze lesgroep. De ruimte is ingedeeld in een halve cirkel, de tutor en de assistent tutor zijn zo voor iedereen goed zichtbaar. De tutor reikt de lesstof aan en leidt de les. Doorgaans ontstaat hierdoor veel interactie en dat is eigenlijk ook precies de bedoeling. Om alles wel overzichtelijk te houden, wordt er altijd via de tutor gesproken, de tutor is daarmee in staat de rust te bewaren en elke student de juiste aandacht te geven. Omdat er soms best persoonlijke ervaringen worden gedeeld, is onderling vertrouwen belangrijk, de tutor ziet erop toe dat er veiligheid is binnen de groep. Naast de tutor zit de assistent tutor. Deze is eigenlijk altijd stil, we noemen het dus ook het stille punt van de les. Hiermee wordt iedere student in het gewaarzijn gehouden. Uiteraard zal de asssistent tutor spreken als ze daarvoor worden uitgenodigd door de tutor. Als er mededelingen zijn, dan zal de assistent tutor deze melden aan de groep, en je kunt bij de assistent tutor ook terecht voor je praktische vragen. 2) Bronnen Binnen de school wordt kennis en wijsheid uit verschillende bronnen aangereikt. Ten eerste uit de Advaita Vedānta, maar ook uit het Christendom, uit de geschriften van de Griekse filosoof Plato en uit de brieven van Marsilio Ficino. Dit is natuurlijk nog maar een kleine greep, er is een onuitputtelijke bron om te onderzoeken! Het lesprogramma is zorgvuldig samengesteld en elk semester kent een eigen thema die aan het begin van het semester wordt gedeeld en verduidelijkt.
We blijven allemaal ons hele leven student, niemand uitgezonderd.
3) De organisatie
De School voor Praktische Filosofie is een stichting zonder winstoogmerk.
Iedereen die binnen onze school een taak uitvoert doet dit op vrijwillige basis.
Een belangrijke pijler van onze school is om deze reden ook dienstbaarheid, we vragen ons steeds opnieuw af wat er nodig is om onze school te laten floreren om zo onze kennis en wijsheid te kunnen blijven delen met alle studenten.
Om dat te kunnen doen, wordt de tutor ondersteund door de vestigingsleider en de schoolleider (Cor Smit). De organisatie kent uiteraard ook een bestuur en een MR.
Daarnaast zijn er veel verschillende werkgroepen, die erop toezien dat alle radertjes die nodig zijn om de school te laten draaien, dat ook doen.
Heb je na het lezen van deze blog behoefte om een vraag te stellen of om iets te delen? Voel je dan vooral welkom om dat te doen bij je tutor of assistent tutor.
Je mag natuurlijk ook de volgende blog afwachten, die zal niet lang op zich laten wachten!
Comments