top of page

Onze bronnen

Binnen de school wordt kennis en wijsheid uit verschillende bronnen aangereikt. Ten eerste uit de Advaita Vedānta, maar ook uit het Christendom, uit de geschriften van de Griekse filosoof Plato en uit de brieven van Marsilio Ficino.
Dit is natuurlijk nog maar een kleine greep, er is een onuitputtelijke bron om te onderzoeken!

Gelukkig bestaat de school al lang, en is de kennis in heel behapbare segmenten gegoten.

We blijven allemaal ons hele leven student, niemand uitgezonderd.

Rust, stilte, kalmte, meditatie, vertrouwen

01

Advaita Vedānta

Advaita Vedānta is een term uit het Sanskriet en betekent ‘leer van niet-twee’. ‘Zomaar zijn’, daar waar alleen bewustzijn is, is een toestand van niet-twee. Dit kan worden opgevat als een visie die het individu in staat stelt van binnenuit in harmonie te zijn met alles om zich heen.

02

Christendom

"Datgene wat de Christelijke godsdienst genoemd wordt, bestond reeds onder de mensen uit de grijze oudheid en heeft in feite nooit opgehouden te bestaan vanaf het begin van het menselijk ras, totdat Christus onder ons mens is geworden. Sindsdien is die ware godsdienst, die reeds bestond en altijd bestaan heeft, de Christelijke leer genoemd". - Heilige Augustinus -

Rust, stilte, kalmte, meditatie, vertrouwen
Rust, stilte, kalmte, meditatie, vertrouwen

03

Plato is één van de meest invloedrijke filosofen uit de geschiedenis. Hij is vooral bekend vanwege zijn dialogen, waarin hij zijn leraar Socrates gesprekken laat voeren over filosofische onderwerpen. Plato had belangstelling voor de Atheense politiek en stichtte een school die bekend werd onder de naam ‘De Academie’.

04

Rust, stilte, kalmte, meditatie, vertrouwen

Marsilio Ficino, of in het Latijn Marsilius Ficinus, was een Italiaanse humanist, arts, filosoof, astroloog geestelijke en neoplatonist. Hij heeft een groot aandeel gehad in het ontstaan van de Italiaanse Renaissance.Hij was in dienst van de Medici en maakte als eerste vertalingen van Plato's oeuvre, van Hermes Trismegistus en het werk van de neoplatonisten, zoals Plotinus. Meer informatie over welke invloed hij heeft op onze school, lees je hier.

Rust, stilte, kalmte, meditatie, vertrouwen

05

Gurdjieff & Ouspensky

George Ivanovich Gurdjieff werd in 1877 in Alexandropol in Armenië geboren gedurende de Russisch-Turkse oorlog. Hij heeft vele wereldreizen gemaakt om esoterische kennis te onderzoeken. Pyotr Demianovitch Ouspensky werd op 5 maart 1878 in Moskou geboren. Hij werd journalist want hij vond dat de wetenschap zoals die bestudeerd werd aan de universiteiten een dode zaak was. Hij werd lid van de Theosofische Vereniging in St.-Petersburg, die grote invloed begon te krijgen in Europa.

bottom of page